Podzim je v plném proudu. Brzy se stmívá a počasí nahrává tomu, uvařit si pořádný hrnek horkého čaje a zachumlat se doma do huňaté deky. Máte-li večer sami pro sebe, můžete sáhnout po knížce, nebo ovladači od televize. Stejně dobrým (nebo možná lepším) společníkem vám budou tarotové karty. Samozřejmě si z nich můžete něco vyložit. Nebo vyzkoušet některý z následujících devíti tipů.

1. Začtěte se do karet

Svou tarotovou sadu si můžete začít prohlížet jako knížku. Vezměte ji do ruky a pomalu procházejte jednu kartu po druhé. Každou si dobře prohlédněte. Pravděpodobně objevíte úplně nové detaily, kterých jste si doposud nevšimli. Nebo vás při listování kartami napadnou docela nové souvislosti.

2. Srovnejte si karty

Karty pro vás mohou být pracovním nástrojem, společníkem pro volné chvíle, nebo obojím zároveň. Vašim tarotovým balíčkům každopádně svědčí, když se jim věnujete, berete je do ruky a nabíjíte je svou energií.

Vezměte si jeden balíček. Karty napřed rozdělte na velká a malá arkána. A malá potom dál podle barev – Hole, Poháry, Meče a Pentakly. Všechny karty pak seřaďte vzestupně podle hodnot. Ve výsledku budete mít v ruce sadu, seřazenou od Blázna po pentaklovou desítku. Jednak si tím ověříte, že je balíček kompletní, jednak je to rovnání a přepočítávání docela pěkná meditace.

3. Proveďte očistu

Pokud karty pravidelně používáte, nebo je dokonce dáváte do ruky klientům, je možné, že na nich ulpí různé nečistoty a energie. Ty dává smysl čas od času odstranit. Umýt pod vodou se samozřejmě nedají. Takže se nabízí využít k jejich očistě jiné živly, konkrétně oheň nebo vzduch.

• Oheň: Zapalte si svíčku. Každou kartu opatrně z obou stran protáhněte nad plamenem.
  • Vzduch: Použijte vykuřovadlo, nebo kvalitní vonnou tyčinku. Všechny karty jednotlivě očistěte kouřem.

Nechte se vést svou intuicí. Některou kartu stačí očistit jednou a jen letmo. U jiné se možná budete potřebovat zastavit na delší dobu. Po očištění karet si všímejte, jestli zaznamenáte nějaký rozdíl. Pravděpodobně se vám s nimi bude pracovat lehčeji a radostněji.

4. Proberte své tarotové balíčky

Kolik máte různých tarotových sad? A s kolika z nich reálně vykládáte? Některé si možná šetříte na zvláštní příležitosti. Ale možná máte doma i takové, od kterých jste očekávali něco jiného. Grafické provedení se vám až tak nelíbí. Nebo na vás karty prostě nemluví.

Samozřejmě si takovou sadu můžete syslit doma v šuplíku. Ale lepší způsob je poslat ji dál. Někomu, kdo s ní bude s láskou pracovat. Sady, které už nechcete, můžete nabídnout třeba u nás ve skupině na Facebooku.

5. Vyskládejte si tarotovou mandalu

Inspiraci pro tenhle postup jsem našla v doprovodné knize k Tarotu magie druidů. S kamarádkou jsme si kdysi vypůjčily školicí místnost s velkým kobercem a vyskládaly všech 78 karet do předepsaných pozic v kruhu. Foto i popis celého procesu najdete v článku Kolo roku a mystérium času.

Pokud na to nemáte dost velký obývák, nebo se vám prostě nechce do tak rozsáhlé akce, mandalu si můžete složit i menší, třeba jen z několika karet.

Určete si záměr nebo alespoň téma, kterým se v mandale chcete zabývat. Karty můžete buď losovat, nebo vědomě vybírat podle toho, jak ladí s vaším záměrem či jedna s druhou.

6. Vstupte dovnitř do karty

Tuhle techniku jsme zkoušeli na tarotové konferenci Velekněžka. Potřebujete svíčku (nejlepší je malá čajová) a tarotovou kartu dle vašeho výběru. Pohodlně se usaďte, kartu si dejte asi 40 cm před obličej a zapálenou svíčku postavte tak, aby kartu dobře osvětlovala. Ideálně si v místnosti zhasněte.

Přes plamen svíčky se začněte dívat na kartu. Po chvíli se váš pohled rozostří, karta se stane trojrozměrnou a vy do ní budete moci jakoby vstoupit. Je to skvělý způsob, jak se s kartou a jejím významem lépe seznámit. Když se vám to nepodaří napoprvé, nezoufejte a zkuste to znova. Stačí chvilka trpělivosti a tarotové obrazy se otevřou i vám.

7. Vytvořte si tarotový oltář

Čemu právě teď ve svém životě chcete dát prostor? Jakou dovednost nebo návyk potřebujete rozvíjet? Jaký cíl jste si vytýčili? Co si chcete přitáhnout? I v tomhle vás mohou karty podpořit.

Vyberte si z balíčku několik karet, které váš záměr nebo váš cíl symbolizují. Klidně můžete volit karty i z různých balíčků, nebo kombinovat tarotové karty s vykládacími nebo inspiračními.

Zvolené karty si dejte do stojánku nebo na nástěnku. Vyberte si takové místo ve svém bytě či kanceláři, kolem kterého budete často procházet. Karty můžete doplnit dalšími tematickými předměty, jako jsou např. polodrahokamy, mušle, kaštany, jiné přírodniny nebo např. fotografie nebo šperky, které pro vás mají citový význam.

8. Vytvořte základ příběhu

Baví vás tvořit se slovy? Ať už básně, písničkové texty nebo příběhy? Nebo jste to nikdy nezkoušeli? Nechte se vést tarotovými kartami. Zamíchejte svůj tarotový balíček a vylosujte 5 karet. Zkuste je poskládat tak, aby děj na kartách vytvořil příběh. A ten pak vyprávějte nebo napište.

Případně si otázky můžete položit trochu strukturovaněji. Třeba:

1. Kdo je hlavní hrdina?
  2. O co mu jde?
  3. Kam se vydal? / Co udělal?
  4. Koho potkal nebo navštívil?
  5. A jak to nakonec dopadlo?

9. Zahrajte si pexeso

Tahle oblíbená dětská hra se dá hrát i s tarotovými kartami. Dá se hrát tak, že baví starší děti i dospělé. A skvěle si ho užijete, i když zrovna nemáte nikoho doma.

Jak hrát? Asi polovinu tarotového balíčku rozložte před sebe na stůl rubem nahoru. V každém tahu otočte dvě karty a hledejte, jestli mají něco společného. Když najdete společný motiv, detail nebo téma, máte dvojici, kterou můžete dát stranou.

Pokračujte, dokud vám na stole nezbydou jen karty, které už žádný společný znak nemají. Můžete je chápat jako poselství nebo odpověď na otázku Co teď potřebujete vědět.

Vyzkoušeli jste některý z našich podzimních typů? Jak to šlo? Podělte se Diskusní fórum Tarotové asociace | Facebook.

Foto Edz Norton, Unsplash