Nedávno se mi rozdrnčel telefon a v něm se ozvala moje kamarádka ze školy. Začalo to: „Představ si….“ A končilo: „ co mám dělat?…“ „Nechceš zajít na karty?“ ptala jsem se. „Ježíš, to ne, já se kartářek bojím!“ „Cože, i mě?“  „Ne, ale ty nejsi kartářka, tebe znám!“ Tento dialog mne přiměl k napsání tohoto článku, ve kterém chci trochu napomoci vašemu bližšímu poznání kartářského světa.

Obvykle už samo rozhodnutí vyhledat kartářku je těžké, obzvlášť, chcete-li výklad karet absolvovat poprvé. Nevíte, co můžeme čekat od ní, co se čeká od vás,  bojíte se, že se dovíte něco, co nechcete, nebo co nejste připraveni slyšet.

Tyto pocity jsou zcela přirozené a pochopitelné. Když nevíme, jaké něco je, znervózňuje nás to.

Záchytný bod první – Kartářka je lidská bytost stejně jako vy. Obvykle nedisponuje žádnými nadpřirozenými schopnostmi, při výkladu se nevznáší v prostoru, a pokud ji po příchodu naleznete v nějaké formě transu či extáze, je vhodné opustit místo, případně zavolat záchranku. Stejně tak kartářka není jasnovidec, a je proto vhodné ji seznámit s důvodem své návštěvy. Po lékaři také nechcete, aby vaši blíže nespecifikovanou nemoc nalezl napojením se na vesmírné bytosti, ale prostě mu řeknete, kde vás bolí.

Bod druhý – Kartářka není (obvykle) vaše matka, ani výchovný poradce.  Není tedy důvod se stydět říci přímo, oč jde. Kartářka nehodnotí, nekomentuje ani nekritizuje situace, ve kterých se její klienti nacházejí. To, jestli máte kromě manžela či manželky také přítele či přítelkyni, závidíte šéfovi auto nebo nesnášíte svou sestru, je pouze vaší věcí. Kartářka, která nad tím pozvedne obočí, nebo se kácí smíchy, není dobrou volbou a mezi opravdovými profesionály nemá co dělat.

Bod třetí – Kartářka vás neděsí kategorickými výroky. Není svrchovaným vladařem nad vaším osudem –  přečte cestu, kterou vidí v kartách, a ukáže vám možnosti řešení situace. To, zda tudy pak půjdete, či nikoli, je na vaší zralé úvaze. Kartářka nezlehčuje vaše starosti a obavy, ale snaží se najít jejich příčinu a možné východisko. Kartářka obvykle neumí přičarovat “peníze a ženicha“, tedy nevyčte vám z karet výherní čísla ve sportce či jiných loteriích, a neumí vám říci telefonní číslo osudového muže či ženy, a dokonce ani to, kde přesně bydlí. Co umí, je najít způsob, jak a co udělat pro to, abyste dosáhli to, co si přejete v maximální možné míře.

Bod čtvrtý – Kartářka je diskrétní. Mělo by být samozřejmostí, že vaše sdělení, starosti a obavy jsou u ní ve stejném bezpečí jako ve zpovědnici či u lékaře a advokáta. Nebaví celou kavárnu historkami z vašeho života a rozhodně nezveřejňuje žádné osobní detaily, ať již slovem, nebo písmem.

Bod pátý a poslední – Na kartářku můžete normálně během výkladu mluvit. Můžete se ptát a čekat odpovědi a vysvětlení. Můžete sbírat karty na zem spadlé, obracet je hlavou nahoru, míchat způsobem,  který vám vyhovuje, a vybírat své karty kterou rukou se vám chce, nebo kterou máte šikovnější. Pokud vám něco vadí, ať v prostředí, nebo způsobu, řekněte to. Nemusíte inhalovat celou hodinu vonné tyčinky i přesto, že jste astmatik. Nemusíte nic. Kartářka je tam pro vás, nikoli k tomu, aby vás manipulovala nebo k čemukoli nutila.

Na oplátku kartářka očekává něco málo i od vás.

Na prvním místě důvěru. V tom smyslu, že jí dokážete věřit, že se snaží podle svého nejlepšího svědomí přetlumočit poselství karet, nikoli vám nabulíkovat to, co se zrovna hodí, nebo co byste rádi slyšeli.

Na druhém místě docela obyčejný respekt k Tarotu, spočívající v tom, že ji nebudete vyhledávat z legrace, nebo abyste zjistili, zda uhodne, že vás v pěti letech přejel pošťák na kole. Také výkladová tour, kde putujete od jedné kartářky ke druhé se stejnou otázkou a porovnáváte výsledek, není dobré řešení. Karty to poznají, věřte tomu. Navíc k té jiné kartářce se dostanete jindy a v jiné situaci, takže i výpověď karet bude jiná, tedy je to chyba vaše, nikoli kartářky.

Toto je tedy prostý základ k tomu, abyste nás kartářky mohly vidět jako obyčejné lidi. Od vás se lišíme jen tím, že jsme se učily najít, číst a srozumitelně sdělit, jaké jsou konkrétní důvody situace, která se ve vašem životě momentálně děje.

A protože se bojíme jen toho, co neznáme, věřím tomu, že když jsme se už seznámili, vaše obavy či rozpaky jsou minulostí a v budoucnu navštívíte kartářku jako odborníka, který vám pomáhá, ne na vás navaluje další stresy.

Takový kartář by měl ale minimálně disponovat nějakým osvědčením o dosaženém vzdělání v oboru a stále na sobě pracovat. Nestačí, že je vám povědomý od vidění. To opravdu kvalitu výkladů nezaručuje. Ptejte se na osvědčení a reference. I to je vaše právo.

Ještě se bojíte kartářek?