„Síla v zrcadle duše“ se lehce poeticky jmenuje poměrně drsný sebepoznávací výklad, který jsem připravila premiérově pro účastníky mého workshopu pro naši 9. tarotovou konferenci, která se nesla ve znamení karty Síla. Nyní se s ním můžete seznámit i vy ostatní, a možná dostanete chuť si zkusit, jakou sílu má společný výklad na konferenci :-)

Jak všichni samozřejmě víme, pokud v tarotu mluvíme o Síle, nejde ani tak moc o sílu fyzickou, takovou, kterou lze nalézt v tělocvičně či posilovně, a nebavíme se o tom, kolik uzvednete nákupních tašek.
Člověk je křehká nádoba, a to, jak je sám osobně silný, je v mnoha aspektech určováno právě tím, jaký typ síly a kolik jaké, jí člověk má v duši. Tedy v té „nefyzické“ části naší bytosti, která v podstatě všechno řídí.

Znáte to jistě sami – pokud jsme spokojení a šťastní, máme sil a elánu na rozdávání, žádný úkol není těžký, žádná výzva nepřekonatelná. Když jsme zamilovaní, můžeme dokonce hory přenášet a ani se nezadýcháme.
Oproti tomu, pokud jsme v nenáladě, v nepohodě a nemusí to být zrovna deprese, stačí opravdu malé rozladění, tak se nám zdá všechno mnohem těžší a do spousty věcí se nám prostě nechce. Říkáme: “ Na to nemám sílu“, nebo „to nemá smysl“, nebo dokonce „to nikdy nezvládnu“.

Kde tedy brát tu sílu, tu vnitřní, se kterou potom přichází ruku v ruce i ta fyzická? Každý ji čerpáme jinak a jinde, někdo v přírodě, někdo u blízkých lidí, ale ne vždy máme tu možnost. Někdy se ocitáme sami, jen sami se sebou, z nejrůznějších důvodů, i když nejčastější je ten, že se nám prostě nechce o tom s nikým mluvit. Na koho se tedy můžeme obrátit? Překvapivě, po sto a prvé – na tarotové karty.

Během spousty let mé praxe se ukázalo poměrně přesně, že pokud se člověk rozhodne a odhodlá se k, jak já říkám, „sebezpytnému“ výkladu karet, velmi často to pomůže na „první dobrou“, tedy hned.
Pokud se nebojíme nelhat si a pojmenovat věci, o kterých sice v hloubi duše něco matně tušíme, ale zatím jsme na ně ani přímo nepohlédli, natož abychom jim dali jejich pravá jména.

Není náhodou, že o tarotových kartách se říká, že jsou naším zrcadlem – tedy zrcadlem duše. Odráží se v něm to, co vnitřně víme, ale nevidíme si na to, stejně, jako si nevidíme na vlastní srdce a dokonce ani na vlastní zuby, pokud nějaké zrcadlo nepoužijeme. Ať už je to opravdové zrcadlo, rentgen, CT anebo tarotové karty. Všechna tato zrcadla ukazují co, co zvnějšku nevidíme.

Protože jsme kartáři, použijeme nástroj nám vlastní, tedy karty. Po důkladném zamíchání balíčku si vyložíme dva sloupce. Levý ukazuje možnosti a schopnosti, jaké v tuto chvíli máme k dispozici a můžeme jich využívat k tomu, aby věci šly tak, jak mají, nebo tak, jak si přejeme. Z nějakých důvodů se to ale možná neděje. Proto máme sloupec pravý, který nám ukáže stín, jež nám ty naše schopnosti a možnosti zakrývá, nebo za který se sami schováváme, abychom nemuseli udělat něco, co nám momentálně připadá nepohodlné, nebo čeho se bojíme, ale i pro který prostě nevidíme, jakou chybu opakujeme a proč se nemůžeme pohnout z místa.

Interpretovat můžete jednotlivé sloupce odshora dolů každý zvlášť, nebo postupně vždy dvojice karet, tedy 1+1, 2+2 atd., jak vám bude vyhovovat. Na workshopu se osvědčily dvojice, ale zajímavá byla i druhá varianta, opravdu záleží na vás, jak to momentálně budete cítit.
Přeji Vám hodně sil na váš výklad a věřím, že i vám pomůže srovnat si v sobě, co je potřeba, a nabrat svou Sílu a nový dech. Podělte se s námi o výsledky, budete-li chtít.