Tato rubrika představuje profesionální členy Tarotové asociace. Nataša Králová vykládá nejčastěji v Praze a kromě tarotu se zabývá také astrologií.

Jak ses dostala k tarotu? A jak dlouho vykládáš?

Už jako malá jsem si ráda hrála s kartami rodičů, ať již to byly mariášové či žolíkové, sestavovala jsem si z nich příběhy o princeznách, rytířích a dracích. Když jsem vyrostla a začala se zajímat o okultní vědy, a to hlavně o astrologii, přišly ke mně asi tak v polovině 90. let tarotové karty a staly se součástí mého života. Radím se s nimi, a když někdo přijde pro radu, tak se jich zeptám. Chcete se zeptat? Přijďte.

Jak bys popsal/a svůj tarotový styl? Jaký je tvůj kartářský přístup nebo filozofie?

Musím se přiznat, že styl nemám. Když potřebuji, vezmu do ruky karty, zeptám se jich a vyložím, a to podle potřeby. Když se potřebuji rychle rozhodnou, vytáhnu jednu kartu, když zvažuji alternativy tak na každou tři, když na příčinu či následek tak víc… Ke kartám přistupuji jako k živému organizmu, s pokorou, úctou a respektem.

Máš nějakou oblast nebo typ výkladů, na které se specializuješ?

Nemám, myslím si, že se dá vyložit na vše, jenom je potřeba vědět, na co se chci zeptat, správně formulovat otázku, aby odpověď byla srozumitelná. Stejně tak způsob rozkladu není třeba se držet předepsaných schémat, stačí si předem ujasnit na co na které pozici bude vyložená karta odpovídat. Říkám, že „je potřeba se s kartami nejdříve domluvit a  pak začít pracovat“. Nevěříte? Přijďte.

Co pro tebe tarot znamená? V čem vidíš jeho největší přínos?

Tarot je pro mne nejen velkým rádcem, ale i oporou. Když se nemůžu rozhodnou, jsem nucena k něčemu zaujmout nějaké stanovisko anebo se něčeho bojím, tak si vyložím. Ráda spojuji výklad karet s výkladem horoskopu. Astrologii se věnuji víc jak 20 let, také ji i přednáším. Horoskop vám řekne, jaké máte dispozice pro danou věc, případně na co si dát kdy pozor a tarot vám poradí, co s tím. Zaujalo vás to? Přijďte.

Kde máš právě teď své nejoblíbenější karty?

V kabelce. Nosím je stále sebou, takže je mám stále po ruce a k dispozici. Stěhuju je z kabelky do kabelky, do kufru či do jiného zavazadla podle toho kam s čím jedu. Bez nich nikam nejedu, prostě ke mně patří.

Umíš hrát kanastu?

Hrávala jsem ji často s rodiči na dovolené. Dlouho jsem ji už nehrála, ale myslím si, že by se mi rychle vybavila. Moje máma, které letos bude 95 let, hraje žolíky dodnes a jak k ní přijde někdo na návštěvu musí si s ní zahrát, takže žolíky u nás „frčí“.

Co bys poradil/a začínajícím kartářům?

Je super si o kartách něco přečíst, nechat se tím inspirovat, literatury o tarotu je dost, ale neměli by informace striktně přijímat a svazovat poučkami. Tarotové karty si rády povídají. Nechte je vyprávět vám své příběhy.

Má rada je: Vyberte si balíček, který se vám líbí, něčím vás zaujme, začněte si karty prohlížet a naslouchat co říkají. Když se s nimi domluvíte, máte vyhráno, když ne, tak to nevzdávejte a kupte si jiný balíček, určitě najdete ten správný, který si s vámi bude chtít povídat. Přeji hodně kartářských úspěchů.