Anotace workshopu na Tarotové konferenci 2018

Jen když jsme natolik odvážní, že se vydáme zkoumat temnotu, objevíme nekonečnou moc svého světla. Brené Brown

Na tarotové karty se lze podívat ze dvou hledisek, kterým se zjednodušeně (a vlastně dost nepřesně) říká pozitivní a negativní význam.

Karta Síla ve své světlé podobě znamená vitalitu, tvůrčí energii, vytrvalost a vášeň. Také schopnost užívat si života, překonávat překážky a silou ducha vítězit nad hmotou.

Její odvrácená neboli temná strana upozorňuje na situace, kdy svou sílu zneužíváme na úkor někoho jiného, nebo někomu jinému dovolíme zneužívat na náš úkor tu svoji. Může mít podobu násilí, manipulace, rasismu, sexismu nebo šikany.

Objevuje se také jako síla zvyku, či přesněji zlozvyku, která nás nutí znovu si zapálit, v noci vyplenit ledničku, místo práce otevřít Facebook nebo si dát ještě jednoho panáka.

Častěji než přebytek síly nás ale zasáhne její absence. Zejména ve chvílích, kdy se své síly dobrovolně vzdáváme. Ale ne ve smyslu odevzdání se vyšší moci. Předstíráme, že jí máme nedostatek, abychom v klíčovém okamžiku mohli neudělat nic. Nebo jí většinu spotřebujeme na to, abychom ji udrželi uvnitř. V podvědomí a zapomnění. Protože se ji bojíme použít. A přiznat si, že jsme ve skutečnosti mocnější, než to na první pohled vypadá.

Kde jsou hranice vaší síly? Kdy nastává moment, kdy už ji vnímáte jako „temnou“? Jak se ve vašem životě projevuje a jak jste zvyklí s ní zacházet? To se v rámci workshopu pokusíme prozkoumat. Na pomoc si vezmeme řízenou imaginaci, systemické konstelace a samozřejmě tarotové karty.